ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΣΕΑ ΧΙΟΥ " ΜΙΚΕΣ ΠΑΪΔΟΥΣΗΣ " ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥ !!!

Πατήστε το κόκκινο κουμπί για να μιλήσουμε μαζί ΤΩΡΑ , χωρίς δική σας χρέωση.Δώστε ΣΤΑΘΕΡΟ αριθμό τηλεφώνου.Το e-mail σας δεν είναι απαραίτητο.ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ !!!

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ.ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ,ΣΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ "22η ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ - ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ"

(1)Αν χαθούμε από 'δω , τότε ... http://www.seaxiou.blogspot.com/
(2)Δημιουργήσαμε "κανάλι" για ζωντανές μεταδόσεις εικόνας και ήχου
(3)Δείτε τις δραστηριότητες και άλλα για την Π.Ε.Ν.Ε.Α.
(4)Δείτε δύο ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΕΣ παραγωγές της ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ : " ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΟΛΩΝ ΜΑΣ " , για το σταμάτημα της βίας κατά των γυναικών , και , " ΑΡΝΟΥΜΑΙ ΝΑ ΣΚΟΤΩΣΩ " , για τη στήριξη των ΑΡΝΗΤΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΣΗΣ ,για το σταμάτημα του πολέμου, και την εμπέδωση της ειρήνης.Δεν έχουν άμεση σχέση με την ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ,έχουν άμεση σχέση με την ίδια μας τη ζωή .


Η ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ

Αφιερώνοντας 10 λεπτά μόλις απο το χρόνο μας σώζουμε ζωές συνανθρώπων μας
ΟΛΟΙ ΠΑΡΟΝΤΕΣ !! Στο έργο της Εθελοντικής Αιμοδοσίας ΚΑΝΕΝΑΣ δεν περισσεύει
Eπικοινωνείστε μαζί μας και στην ηλεκτρονική διεύθυνση ppateras@gmail.com
και στα τηλέφωνα +30 6944303711 / +30 2271 271 987 / +30 22410 48052 /+30 22413 00610(Παναγιώτης Κ. Πατέρας) & +30 6937193958 / +30 22710 52250 (Δημήτρης Ι. Κοκκινάκης).ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ !! Στις τηλεφωνικές γραμμές λειτουργούν και αυτόματοι τηλεφωνητές, αν λείπουμε.Τα φαξ μας είναι τα +30 22710 52250 & +30 22410 48053 .

ΕΝΑ ΕΤΗΣΙΟ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΜΕΝΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ 2005

Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη, 14 Ιουνίου 2009


Στις 14 Ιουνίου 2009, η Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη θα εορταστεί για άλλη μια φορά σε όλο τον κόσμο. Ένα ετήσιο θεσμοθετημένο γεγονός από την Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας το 2005. Η μέρα αυτή γιορτάζει και ευχαριστεί τους Εθελοντές Αιμοδότες για την προσφορά τους και εστιάζει στην ασφάλεια και αυτάρκεια αίματος παγκοσμίως.

Κάθε χρόνο, η Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη εορτάζεται σε όλο και περισσότερα σημεία του κόσμου με καμπάνιες και προγράμματα για την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού.

Η Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη εορτάζεται σε συνεργασία με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, την Παγκόσμια Κοινότητα Μετάγγισης Αίματος και την Παγκόσμια Ομοσπονδία Οργανισμών Αιμοδοσίας – FIODS.

Με την Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη γιορτάζουμε και τιμάμε παγκοσμίως τους Αιμοδότες που κάθε χρόνο σώζουν εκατομμύρια ζωές και δίνουν ανακούφιση σε ασθενείς με καρκίνο, θαλασσαιμία και ένα σωρό άλλες ασθένειες, καθώς και θύματα ατυχημάτων. Για το αίμα και τα παράγωγά του δεν υπάρχει υποκατάστατο, έτσι χωρίς αυτήν την προσφορά, δηλαδή το Αίμα του Εθελοντή Αιμοδότη, πολλοί ασθενείς θα πέθαιναν.

Φέτος η κεντρική ιδέα της Παγκόσμιας Ημέρας του Εθελοντή Αιμοδότη είναι η ανάγκη για βελτίωση της ασφάλειας και της επάρκειας αίματος, μέσα από 100% εθελοντική και μη αμειβόμενη προσφορά αίματος και παραγώγων.

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Οργανισμών Αιμοδοσίας, η FIODS, παρακινεί χώρες που προγραμματίζουν και προσαρμόζουν τον εθνικό σχεδιασμό τους για το αίμα, να τον βασίσουν πάνω σε προγράμματα εξολοκλήρου εθελοντικής και μη αμειβόμενης προσφοράς. Επιπλέον, ενθαρρύνει τις χώρες που έχουν συστήσει μηχανισμούς εισαγωγής/αγοράς αίματος και παραγώγων αμφίβολης ασφάλειας που προέρχονται από αμειβόμενους μη εθελοντές δότες τρίτων χωρών, να συνάψουν συνεργασίες με άλλες χώρες για την εξεύρεση των αναγκαίων ποσοτήτων που λείπουν, μόνο από αίμα προερχόμενο από ασφαλείς μη αμειβόμενους εθελοντές αιμοδότες.

Κατά τη διάρκεια του έτους εθελοντές αιμοδότες προσέρχονται για αιμοδοσία καθημερινά και αφιερώνουν κάποια λεπτά από την ημέρα τους στον συνάνθρωπό τους.

Αυτοί οι άνθρωποι, γυναίκες και άντρες που σώζουν ζωές με την αφοσίωσή τους, το πάθος και την γενναιοδωρία τους,
τιμώνται παγκοσμίως την 14η Ιούνη με εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται από τους κατά τόπους Συλλόγους, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (ΠΟΣΕΑ), καθώς και την Παγκόσμια Ομοσπονδία (FIODS-IFBDO), της οποίας είμαστε δραστήριο μέλος, και η οποία έχει προγραμματίσει φέτος οι κύριες εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη να γίνουν στην Αυστραλία και συγκεκριμένα στην Μελβούρνη.

Ως οικοδεσπότες, τα μέλη του Αυστραλιανού Ερυθρού Σταυρού έχουν σχεδιάσει τις διεθνείς αφίσες, οι οποίες έχουν ως θέμα: 100% εθελοντική, αναρίθμητη προσφορά αίματος και παραγώγων με το σύνθημα: «Χρειάζονται όλοι οι τύποι». Το σύνθημα αυτό είναι αλληγορικό εννοώντας ότι σχεδόν όλοι οι άνθρωποι μπορούν να προσφέρουν αίμα, όλες οι ομάδες αίματος είναι αναγκαίες (Α, ΑΒ, Β και Ο) ενώ μπορούν να γίνουν τρία διαφορετικά είδη προσφοράς: αίμα, πλάσμα και αιμοπετάλια.

Οι Εθελοντές Αιμοδότες προέρχονται από όλα τα πλάτη και τα μήκη της κοινωνίας και του κόσμου και προσφέρουν συλλογικά πάνω από 81 εκατομμύρια φορές το αίμα τους ετησίως. Άνθρωποι διαφορετικού μορφωτικού επιπέδου, επαγγέλματος, κοινωνικής τάξης, οικονομικής κατάστασης και εθνικότητας, αλλά όλοι χαρακτηρίζονται από ενδιαφέρον και αλληλεγγύη για τον πάσχοντα συνάνθρωπο, γιατί μπορούν να μπουν στη θέση του και να συναισθανθούν την ανάγκη του και γνωρίζουν πολύ καλά πως όλοι μας κάποια στιγμή μπορεί να αντιμετωπίσουμε κάποια στιγμή ανάγκης, είτε προσωπικά είτε στο άμεσο οικογενειακό μας περιβάλλον. Όμως μόνο ένα ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού προσφέρει το αίμα του. Άρα λοιπόν θέλουμε πολλούς παραπάνω αιμοδότες, για να εγγυηθούμε πως όλοι οι ασθενείς θα λάβουν το ασφαλές αίμα που χρειάζονται.

Πολλοί άνθρωποι απλά δεν γνωρίζουν τις ανάγκες μας για αίμα. Σκοπός μας είναι να ενωθούμε και να συνεργαστούμε με όποιον χρειάζεται και να κάνουμε όλες τις ενέργειες που απαιτούνται για να διαδώσουμε το ελπιδοφόρο μήνυμα πως κάθε υγιής άνθρωπος μπορεί και πρέπει να γίνει αιμοδότης και να σώσει ζωές. Το σχέδιο δράσης μας αποσκοπεί σε αυτό και είμαστε αισιόδοξοι πως οι ελπίδες και οι προσπάθειές μας θα βρουν απήχηση.

Η πράξη της Αιμοδοσίας είναι μοναδική, και οι Εθελοντές Αιμοδότες είναι καθημερινοί αλλά ιδιαίτεροι άνθρωποι, είναι σωτήρες. Ας χαιρετίσουμε όλοι μας αυτούς τους καθημερινούς ήρωες που φροντίζουν για τον συνάνθρωπό τους χωρίς καν να τον γνωρίζουν.

Χρειαζόμαστε κάθε έναν από αυτούς, αλλά χρειαζόμαστε και πολλούς ακόμα ανθρώπους να συντρέξουν για να δώσουν χωρίς κόπο ένα μικρό κομμάτι του χρόνου τους, ένα μικρό κομμάτι του εαυτού τους που το σώμα τους θα αναπληρώσει γρήγορα, αλλά ένα ανεκτίμητο και αναντικατάστατο κομμάτι βοήθειας για τον λήπτη, τον πάσχοντα συνάνθρωπο.

Δεν είναι δύσκολο, κι όμως είναι σωτήριο. Ας το κάνουμε όλοι.

Πλέον στη χώρα μας το προσφερόμενο αίμα ελέγχεται με τη μοριακή μέθοδο ΝΑΤ και εξασφαλίζεται έτσι η ασφάλεια του δότη και του μεταγγιζόμενου. Στις 13 Ιουνίου ξεκινάει η ΠΟΣΕΑ σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, Ημερίδες Εκπαίδευσης Στελεχών της, για την προσέλκυση νέων Εθελοντών Αιμοδοτών σε όλη τη χώρα.

Επίσης ξεκινάμε ενημερωτικές ομιλίες που θα έχουν σκοπό την πρόληψη, έτσι ώστε να μειώσουμε τις ανάγκες αίματος.

Η συμβολή και υποστήριξή σας θα βοηθήσει να επιτύχει η Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη και να φέρει τον Κόσμο ένα βήμα πιο κοντά στο 100 τοις εκατό της εθελοντικής αιμοδοσίας.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Σ.Ε.Α.

Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας

Χρήστος Εμ. Πρωτόπαπας Στυλιανός Αθ. Νικόπουλος




'' Έξοδος Κινδύνου": Παρουσίαση μιάς δουλειάς της Ευγενίας Κώττη,Μέλους της Π.Δ.Ε. του Σ.Ε.Α. ΧΙΟΥ "Μικές Παϊδούσης" που άρεσε πολύ

..................................Για να μπορέσει να γράψει κάποιος οτιδήποτε για την Ευγενία , πρώτη προϋπόθεση είναι να είναι κάποιος που έχει γράψει πιό πολλά απο όσα εκείνη...

..........................

( Για όσους δεν πρόλαβαν να την καμαρώσουν στο "ΟΜΗΡΕΙΟ" και για όσους θέλουν να την ξαναβλέπουν. Ευχαριστούμε Ευγενία ...)

Μικρό αφιέρωμα στη μνήμη μιας ΜΕΓΑΛΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ : ΓΙΟΝΑ ΜΙΚΕ ΠΑΪΔΟΥΣΗ

Στις 25 Φεβρουαρίου 2009 , σε ηλικία 92 ετών, έφυγε για πάντα από κοντά μας χωρίς να έχει ολοκληρώσει το επί γης έργο της η αγαπημένη σύζυγος και σύντροφος του Μεγάλου Χιώτη Μικέ Παϊδούση που ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Χίου , αποδίδοντας « τα του Καίσαρος τω Καίσαρι », αποκατέστησε το όνομά του σε έναν από τους χώρους που μοναδικά αγάπησε ,έδρασε και δημιούργησε, στον χώρο της Ελληνικής Εθελοντικής Αιμοδοσίας.

Με την Γιόνα Παϊδούση , ο Σύλλογός μας ,είχε στενή σχέση αφ' ότου δημιουργήθηκε, μέσω του φίλου και συνεργάτη της Γιώργου Πετρά και του (ημέτερου) Δημήτρη Κοκκινάκη , Γραμματέα της ΠΔΕ του ΣΕΑ ΧΙΟΥ. Η Γιόνα είχε πληροφορηθεί την δημιουργία του Συλλόγου μας που έφερε το όνομα του Μικέ , είχε εκφράσει την ικανοποίησή της γι' αυτό , και μας είχε υποσχεθεί την αμέριστη συμπαράσταση και συνεργασία της όταν η κατάσταση της υγείας της θα της το επέτρεπε. Πιστεύουμε σύντομα να μπορέσουμε να παρουσιάσουμε από την ιστοσελίδα μας πτυχές και στοιχεία από την ζωή του ζεύγους που θα βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας με την αναντικατάστατη συμβολή και βοήθεια των Γιώργου Πετρά και Δημήτρη Κοκκινάκη .

Σαν ελάχιστη πρώτη μικρή μας συμβολή στη μνήμη της Γιόνας παρουσιάζουμε κάποια στοιχεία για την ζωή και την δράση της , αντιγραμμένα από την ΑΡΓΟΛΙΚΗ ΑΡΧΕΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ , την οποίαν και ευχαριστούμε γι' αυτό. Σε υποσημείωση, από την ίδια πηγή,παρουσιάζονται κάποια στοιχεία για τον Μικέ , για τον οποίον με τίτλο «Γιατί ''ΜΙΚΕΣ ΠΑΪΔΟΥΣΗΣ''» έχει αρθρογραφήσει σε άλλο σημείο της ιστοσελίδας μας ο Δημήτρης Κοκκινάκης .

ΑΡΓΟΛΙΚΗ ΑΡΧΕΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Παϊδούση Γιόνα Μικέ (1917-2009)


Η Γιόνα Μικέ Παϊδούση, κόρη του γιατρού Απόστολου Παπαντωνίου και της Χρυσούλας Μπέικου, γεννήθηκε στους Δίδυμους της Ερμιονίδας όπου έμαθε τα πρώτα γράμματα. Φοίτησε στο Αρσάκειο Παρθεναγωγείο και έλαβε το απολυτήριο της από το Καποδιστριακό Γυμνάσιο Ναυπλίου, απόφοιτος του οποίου υπήρξε και ο πατέρας της. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου αποφοίτησε το 1942. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, συμμετείχε ενεργά στην Εθνική Αντίσταση ως στέλεχος της ΕΠΟΝ στην Ερμιονίδα. Στα τέλη της δεκαετίας του 1940 φοίτησε στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης με υποτροφία του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών· εκεί μελέτησε την αλβανική γλώσσα και λογοτεχνία.

Παντρεύτηκε το 1952 τον Χιώτη λόγιο και γιατρό, δόκτορα Μικέ Παϊδούση,* ιδρυτή της Υπηρεσίας Αιμοδοσίας το 1935, αιματολόγο που πραγματοποίησε την πρώτη μετάγγιση αίματος στην Ελλάδα. Κατά την διάρκεια της κοινής τους ζωής στάθηκε στο πλευρό του συζύγου της υποστηρίζοντας το έργο του με όλες της τις δυνάμεις. Μετά το θάνατο του, το 1974, ασχολήθηκε με τη συγγραφή λογοτεχνικών έργων, με μεταφράσεις ξένων έργων και με την αναλυτική μελέτη της ιστορίας και λαογραφίας της Ερμιονίδας.

Βιβλία της:
Τα παιδιά της Σπηλιάς, Κέδρος, Αθήνα 1978· Πριν από τον Δεκέμβρη, Αλλαγή, Αθήνα 1979· Τα Βίλια του Κιθαιρώνα και τ' αρβανίτικα τραγούδια τους, Αλλαγή, Αθήνα 1980· Η Ερμιονίδα ανά τους αιώνες, Πελοποννησιακό Λαογραφικό 'Ίδρυμα, Ναύπλιο 1996· Τα αρβανίτικα τραγούδια της Ερμιονίδας Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα, Ναύπλιο 1999. Μεταφράσεις από την αλβανική γλώσσα: Ισμαήλ Κανταρέ, Ο ρημαγμένος Απρίλης, Αλλαγή, Αθήνα 1981· Ενβέρ Χότζα, Ο αγγλοαμερικάνικος κίνδυνος για την Αλβανία, Αλλαγή, Αθήνα 1982, Ο Κόκκινος Επιτάφιος, Αθήνα 2008. Υπό έκδοση, από το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα, βρίσκονται τρεις μελέτες ιστορικού και λαογραφικού περιεχομένου. Έφυγε από κοντά μας τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2009.

Υποσημείωση


* Ο Μικές Παϊδούσης γεννήθηκε στον Κάμπο της Χίου το 1906. Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο οποίο έγινε διδάκτορας το 1948. Σαν γιατρός υπηρέτησε σε διάφορα νοσοκομεία του κέντρου και της περιφέρειας. Κατά τη θητεία του στον Ερυθρό Σταυρό στράφηκε στην αιματολογία, ενώ αργότερα έγινε ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας. Σε συνεργασία με τον μεγάλο Χιώτη χειρούργο Μαθιό Μακκά, εγκαινίασε την οργανωμένη αιμοδοσία στην Ελλάδα, ιδρύοντας το 1935 την Υπηρεσία Αιμοδοσίας του Ερυθρού Σταυρού. Υπηρέτησε σαν γιατρός στο Αλβανικό Μέτωπο. Το 1944 απεστάλη στη Χίο, για την περίθαλψη των τραυματιών από τον βομβαρδισμό του πλοίου του Ερυθρού Σταυρού "Βίριλ". Συμμετείχε ενεργά στην Εθνική Αντίσταση, κυνηγήθηκε από τους Γερμανούς και τέλος βγήκε στην παρανομία, προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες σαν ιατρός. Σε ανταμοιβή, η Ελληνική κυβέρνηση στα μετακατοχικά χρόνια της μισαλλοδοξίας, τον έστειλε για "αναμόρφωση" στην Ικαρία για 6 μήνες εξαιτίας των ιδεολογικών αντιλήψεων του. Στη συνέχεια απολύθηκε από τον Ερυθρό Σταυρό. Το 1950 ο Σμπαρούνης, τον προσέλαβε στο "Γερουλάνειο Ίδρυμα", όπου και ίδρυσε τράπεζα αίματος. Από το 1952 μέχρι το 1972, διηύθυνε το Β' Περιφερειακό Κέντρο Αιμοδοσίας των Αθηνών στο Λαϊκό Νοσοκομείο. Υπήρξε προσωπικός γιατρός της Πηνελόπης Δέλτα και του Ι. Μεταξά, φίλος του Καζαντζάκη, του Βάρναλη, του Τσίρκα, του Ρίτσου, του Μ. Θεοδωράκη, του Μυταράκη, του Δαρζέντα, του Απέργη, του Καλμούχου και άλλων σπουδαίων ανθρώπων. Το επιστημονικό του έργο, πλούσιο και ενδιαφέρον, είναι μεγάλο. Πολλές οι δημοσιεύσεις με λαογραφικό, ιστορικό και φιλολογικό περιεχόμενο στον Αθηναϊκό και Χιώτικο τύπο της εποχής. Τιμήθηκε με το Πολεμικό Σταυρό Γ' Τάξεως και το Μετάλλιο των Εξαίρετων Πράξεων. Πέθανε στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 1974 από οξύ καρδιακό επεισόδιο.

Χωρίς ερωτηματικό στο τέλος…

Πότε θα τιμηθεί ο κορυφαίος Μικές Παϊδούσης ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ;

Διαβάζοντας πριν μερικές μέρες άρθρο του καλού φίλου Ανδρέα Φρ. Μιχαηλίδη με τίτλο « Πότε θα τιμηθεί ο κορυφαίος Μικές Παϊδούσης »,ξεχώρισα ένα κομμάτι από τον επίλογο που είχε ως εξής : «…Ενός Χιώτη με πανελλαδική εμβέλεια και κύρος , ο οποίος προσέφερε πολλά στο νησί του. Η μήπως ενοχλεί κάποιους ακόμα και το γεγονός ότι ο Μικές Παϊδούσης υπήρξε συνεπής στις ιδέες του και παρέμεινε έξω από τα κυκλώματα της κάθε εξουσίας ; »

Φίλε Ανδρέα , η τελευταία φράση του άρθρου σου μόνο ερωτηματικό δεν χρειαζότανε… Γνωρίζουμε όλοι μας καλά πως όσα και να πει κανείς για τον μεγάλο Μικέ , αλλά και για τη συντρόφισά του στη ζωή Γιόνα ,που εδώ και λίγες μέρες τον συντροφεύει και πάλι για πάντα, είναι λίγα. Δεν είναι η πρώτη φορά που γευόμαστε την αχαριστία η την – ισοδύναμη – εγκληματική αμέλεια της Πολιτείας ,και που, με έκπληξη ,θα υποδεχόμαστε μια αντίθετη συμπεριφορά.

Ευτυχώς που 21( αρχικά) συμπατριώτες μας ανάμεσα στους οποίους και εσύ Ανδρέα , που τώρα μετριόμαστε σε διψήφιο αριθμό εκατοντάδων , αποφασίσαμε να απαλύνουμε το όνειδος της παράλειψης δίνοντας το όνομα του ΜΕΓΑΛΟΥ ΧΙΩΤΗ στον «Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Χίου ΜΙΚΕΣ ΠΑΪΔΟΥΣΗΣ», αποκαθιστώντας ,πιστεύω, την τιμή και την μνήμη του στους χώρους που λάτρεψε : στη Χίο και στην Εθελοντική Αιμοδοσία. Και που όσον αφορά στον δεύτερο για τον οποίον μπορούμε να αυτοδεσμευτούμε , το πράττουμε ήδη παραμένοντας δογματικά έξω από το κύκλωμα της οποιασδήποτε εξουσίας μιμούμενοι το δικό του παράδειγμα , όπως εξ άλλου αρμόζει και στο σκοπό τον οποίον υπηρετούμε.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που σκεπάζει και τον Μικέ και την Γιόνα , και ας παρακινηθούν οι Κρατούντες από τη δικιά μας πρωτοβουλία για να αποδώσουν και εκείνοι τις δικές τους τις οφειλές.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία ,

Για τον ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ ΧΙΟΥ «ΜΙΚΕΣ ΠΑΪΔΟΫΣΗΣ»

Παναγιώτης Κ. Πατέρας

ΚΑΡΔΑΜΥΛΑ : Στην πιό κρύα μέρα του φετινού χειμώνα,η πιό ζεστή προσφορά

Στα Καρδάμυλα , χτες Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου , στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου "Κωνσταντίνος Σπανός", στη διάρκεια της πιό κρύας μέρας του φετινού χειμώνα , επαναλήφθηκε η πρώτη μετά την 22α Αυγούστου 2008 προσφορά ζωής από ευαισθητοποιημένους δημότες με την μορφή της Εθελοντικής Αιμοδοσίας . Παρόν το συνεργείο εξωτερικών Αιμοληψιών του "Σκυλίτσειου" από τις 10.00 -13.00 σύμφωνα με το πρόγραμμα , παρούσες και οι κ.κ. Μαρία Κούβακα (Δημοτική Σύμβουλος και Πρόεδρος του ΔΟΠ) και Άννα Πολίκα (Κοινωνική Λειτουργός) που έδωσαν όπως κάθε φορά την ψυχή τους για την υλοποίηση της εκδήλωσης . Μέσα σε μια καταπληκτικά οργανωμένη για την περίσταση αίθουσα , με υλικό που συλλέχτηκε και μορφοποιήθηκε από τίς οργανώτριες και εμπλουτίστηκε από την πρόθυμη και αμέριστη συνδρομή του ΣΕΑ ΧΙΟΥ " ΜΙΚΕΣ ΠΑΪΔΟΥΣΗΣ ", και ίσως παρουσιαστεί σε μελλοντική μας δημοσίευση , οι συμπατριώτες μας των Καρδαμύλων επανέλαβαν ότι και την προηγούμενη φορά .Απέδειξαν δηλαδή ότι, αν και μένει ακόμα πολύς δρόμος για την υλοποίηση του τελικού στόχου ,η ευαισθητοποίηση κσι η αγάπη για τον συνάνθρωπο εξακολουθούν να πρυτανεύουν και να καθοδηγούν.
Γεγονός αποτελεί φέτος ότι η Αιμοδοτική χρονιά ξεκίνησε πολυ καλά και αν συνεχίσουμε έτσι ,τότε θα μπορούμε να μιλάμε στο τέλος του χρόνου για ένα ανεβασμένο Αιμοδοτικά 2009 για όλο το νησί.Χρειάζονται πάντως συνεχής ενημέρωση του κόσμου αλλά και συνειδητοποίηση εκ μέρους των Αρχών κάθε τόπου για το έργο,τις προοπτικές και τις δυνατότητες της Εθελοντικής Αιμοδοσίας ώστε και νέοι Αιμοδότες να δημιουργούνται ,αλλά και βελτίωση των συνθηκών απρόσκοπτης λειτουργίας του έργου τους να επιτυγχάνεται. Η Δημοτική Αρχή Καρδαμύλων με επικεφαλής τον Δήμαρχο κ. Ευάγγελο Μελιτζάνη εμφανίζονται από τις πιο προχωρημένες σε αυτή την ιδέα και αξίζουν συγχαρητηρίων.

ΣΤΑ ΚΑΡΔΑΜΥΛΑ για την ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΣΤΙΣ 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2009

Με αυτό το Δελτίο Τύπου που μας έστειλε ο ΔΟΠ Καρδαμύλων , ενημερωθήκαμε για τις λεπτομέρειες της συνέχισης της δράσης του της 22ας Αυγούστου 2008 στον τομέα της Εθελοντικής Αιμοδοσίας. Μιας δράσης που σωστά συζητήθηκε , αξιολογήθηκε και αποφασίστηκε η συνέχισή της απο το Δ.Σ. του Δήμου και - ειδικώτερα - απο τους " καθ' ύλην αρμόδιους " Δήμαρχο κ. Ευάγγελο Μελιτζάνη και Δημοτική Σύμβουλο κ. Μαρία Κούβακα.

Η Εθελοντική αυτή Αιμοδοσία,που θα ολοκληρωθεί με την σύμπραξη της κ. Άννας Πολίκα και της ακούραστης ομάδας εξωτερικών Αιμοληψιών του " Σκυλίτσειου " δείχνει με έναν ακόμα τρόπο ότι τα Καρδάμυλα δεν αναγνωρίζονται μόνο από την Ναυτική τους ιστορία ,το Πολιτιστικό τους υπόβαθρο και δρώμενα ,και την φύση τους αλλά και από τις Κοινωνικές ευαισθησίες των κατοίκων τους , που στη συγκεκριμένη περίπτωση , εκφράζονται και από την προσφορά που θα πραγματοποιήσουν δίνοντας Εθελοντικά

.........................
το Αίμα τους για τη σωτηρία του κάθε ΑΝΩΝΥΜΟΥ συνάνθρωπού τους , όπως αρμόζει σε κάθε συνειδητό Εθελοντή Αιμοδότη .

Ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Χίου " Μικές Παϊδούσης " ,στηρίζει δράσεις σαν την προαναφερόμενη που σκοπό έχουν το δυνάμωμα του ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΥ ΑΙΜΟΔΟΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ στο Νομό μας και στον ευρύτερο Ελλαδικό χώρο ,και,σε συνεργασία με τον Δήμο Καρδαμύλων και τον ΔΟΠ Καρδαμύλων καλεί όλους μας να βρισκόμαστε την προσεχή Πέμπτη 26/02 στην αίθουσα "Κωνσταντίνος Σπανός" 10.00 - 13.00 .

ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΠΟΥ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΝΕΑ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑ



Από νωρίς σήμερα το πρωί,σύμφωνα με το πρόγραμμα που είχε προαναγγελθεί ,άρχισε η προσέλευση των ενοριτών του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Καλλιμασιάς στην αίθουσα του Ιδρύματος Πνευματικής και Κοινωνικής Διακονίας ( όπου ήδη είχε εγκατασταθεί η ομάδα του Τμήματος Αιμοδοσίας του Σκυλίτσειου αποτελούμενη από τις κυρίες Άννυ Εξάρχου-Κομμά,Σοφία Κουτσούδη και Σμάρω Μπουλαζέρη ) προκειμένου να προσφέρουν αίμα για την ενίσχυση των αποθεμάτων του Νοσοκομείου μας.

Και ,όπως σύμφωνα με την παροιμία "η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται",φάνηκε πως όλα θα πήγαιναν καλά ,πράγμα που επιβεβαιώθηκε με την περαίωση της διαδικασίας.Το αποτέλεσμα ξεπέρασε κάθε προσδοκία , γεγονός που μας γεμίζει όλους με αισιοδοξία όσον αφορά στο μέλλον παρόμοιων εκδηλώσεων.

Η επι 11 έτη συνεχής παρουσία της Ενορίας που προαναφέραμε στον χώρο της συγκεκριμένης δραστηριότητας τιμά και τους εμπνευστές της κίνησης αλλά και όσους συνδράμουν συμβάλοντας στην ανανέωση και εμπλουτισμό του Αιμοδοτικού πληθυσμού της Χίου μας.

Δεν θα μπορούσαμε να κλείσουμε την αναφορά μας αυτή, αν δεν ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΣΑΜΕ , για μιά ακόμα φορά , το Τμήμα Αιμοδοσίας του Σκυλίτσειου για την συνεχή εκτός συμβατικού χρόνου παρουσία του εκεί όπου κάθε φορά καταθέτοντας τη δική του ΨΥΧΗ δημιουργεί τις προϋποθέσεις της επιτυχίας.

ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΦΟΡΑ...ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ , ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ...

ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΦΟΡΑ...ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ ,ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΧΕΤΕ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΧΙΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ


κ. ΣΟΦΙΑ ΚΟΥΤΣΟΥΔΗ , κ. ΑΝΝΥ ΕΞΑΡΧΟΥ ΚΟΜΜΑ , κ. ΣΜΑΡΩ ΜΠΟΥΛΑΖΕΡΗ


Το κόψιμο της πίττας από τον ΣΕΑ ΡΟΔΟΥ " Αδελφότης Αίματος " ( Εκδηλώσεις που σύντομα θα βλέπουμε και στη Χίο μας )

....Στις 7/2/2009,μετά την Γ.Σ.του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ρόδου "Αδελφότης Αίματος" για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. και λοιπών Οργάνων του Συλλόγου,ακολούθησε η κοπή της πίττας του 2009, με τις ευλογίες του Πανοσιολογιώτατου πατρός Νεκτάριου Πόκια, παρουσία του Διοικητή του Νοσοκομείου Ρόδου κ. Αθανασίου Κοσσιώρη και της συζύγου του,Μελών και φίλων του Συλλόγου και πολλών άλλων εκλεκτών καλεσμένων. Η Π.Ο.Σ.Ε.Α. και η Ε.Σ.Ε.Α.Δ. εκπροσωπήθηκαν από τον κ. Μιχάλη Χαρτοφύλλη , και ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Χίου "Μικές Παϊδούσης" από τον Παναγιώτη Κ. Πατέρα .Τυχερός της βραδυάς αναδείχτηκε ο κ. Στεφανάκης που κέρδισε ένα διήμερο στο ξενοδοχείο "Ελαφίνα-'Ελαφος" στον Προφήτη Ηλία .
....Στον χαιρετισμό τους οι ομιλητές αναφέρθηκαν σε διάφορα θέματα,από αυτούς δε προέκυψε σα συμπέρασμα για μία ακόμα φορά η σπουδαιότητα της Εθελοντικής Αιμοδοσίας και η σημασία της άριστης συνεργασίας μεταξύ Νοσοκομείου και Συλλόγου για την επίτευξη τού κοινού σκοπού που είναι η αυτάρκεια του τόπου σε Αίμα.
....Παρόμοιες εκδηλώσεις θα απολαμβάνει σύντομα και η Χίος μας , και με αντίστοιχο παραγμένο έργο από τους δικούς μας συνεργαζόμενους φορείς , Σκυλίτσειο Νοσοκομείο και ΣΕΑ Χίου "Μικές Παϊδούσης", με δεδομένη την καλή διάθεση και των δύο για την επίτευξη και του δικού μας κοινού σκοπού, με διαδικασίες που έχει θεσπίσει και κατοχυρώσει η Ελληνική Νομοθεσία προσδιορίζοντας συνάμα και το τι είναι Εθελοντισμός στο χώρο της Αιμοδοσίας αλλά και την μοναδική αρμοδιότητα των Υπηρεσιών Αιμοδοσίας για τη συλλογή, δ ι α χ ε ί ρ η σ η , και διάθεση του Αίματος.
Παρακολουθείστε όλοκληρη την εκδήλωση ΕΔΩ .

ΜΑΘΗΜΑ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ - ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ ΣΤΗΝ 22Η ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ

( ΣΗΜ : Με διπλό "κλικ" πάνω σε κάθε σελίδα την μεγενθύνετε , και μπορείτε να την διαβάσετε ευκολότερα και να την τυπώσετε αν θέλετε )























Το κείμενο της αριστερής σελίδας αποτελεί την ανάλυση του CD που με ευθύνη της ΠΟΣΕΑ , μέσω των κατά τόπο Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών , προωθείται ήδη στα σχολεία όλης της Ελλάδας για παρουσίαση . Στη Χίο , θα προωθηθεί σε "πακέτο" ( Εισήγηση + CD + Βοηθητικό βιβλιαράκι ) σε ηλεκτρονική μορφή απο τον ΣΕΑ ΧΙΟΥ "ΜΙΚΕΣ ΠΑΪΔΟΥΣΗΣ".

Νέος Οικολογικός Σύλλογος στο νησί μας με τίτλο Σύλλογος Φίλων Προστασίας Περιβάλλοντος «ΕΛΙΞ»


Τα σημαντικά προβλήματα στο χώρο της οικολογίας στο νησί μας οδήγησαν συμπολίτες να ενωθούν κάτω από τη σκέπη ενός ακόμα φορέα με τίτλο Σύλλογος Φίλων Προστασίας Περιβάλλοντος «ΕΛΙΞ» .Την Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή απαρτίζουν οι συμπολίτες μας Γιούλη Αργυρούδη, Σταύρος Καπελαρίδης, Παντελής Κουνιάδης, Βέτα Σιταρά, Δημήτρης Φλάμος και Γιάννης Μανωλάκης.
Θα διερωτάσθαι : "πώς εμπλέκεται η Εθελοντική Αιμοδοσία με την Προστασία του Περιβάλλοντος ;" Εκτός από τις Οικολογικές μας ευαισθησίες , συνδεόμαστε και μέσω του καλού φίλου Γιάννη Μανωλάκη ,που ,αποτελεί ένα από τα Ιδρυτικά Μέλη του Συλλογου Εθελοντών Αιμοδοτών Χίου " Μικές Παϊδούσης ". Τελικά , όλοι κρύβουμε μέσα μας έναν μικρό Εθελοντή Αιμοδότη...Να δούμε πως θα καταφέρουμε να τον εξωτερικεύσουμε...
Καλή επιτυχία σε 'σένα φίλε Γιάννη και στούς άλλους φίλους της " ΕΛΙΚΑΣ " . Ο ΣΕΑ Χίου "Μικές Παϊδούσης " , μετά και διά της ιστοσελίδας του στη διάθεσή σας.
Η έδρα του σωματείου βρίσκεται στην οδό Κουντουριώτου 16, στην πόλη της Χίου , και στο τηλέφωνο 6936970947 απαντά ο Γιάννης Μανωλάκης.

Ο Δημήτρης Ι. Κοκκινάκης , σε συνέντευξη που έδωσε στον Ρ/Σ " Σήμαντρο " για τον ΣΕΑ ΧΙΟΥ " ΜΙΚΕΣ ΠΑΪΔΟΥΣΗΣ ", και την ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ στη Χίο

Στους χώρους του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Χίου, με την ευθύνη του αιδεσιμότατου Πρωτοπρεσβυτέρου Στυλιανού Μανώλη από το 1993 λειτουργεί επιτυχώς εκκλησιαστικός ραδιοφωνικός σταθμός υπό την επωνυμία "Σήμαντρο" της Χιακής Εκκλησίας , που εκπέμπει στους 93,1 FM. Το πρόγραμμα του Ρ/Σ"Σήμαντρο", εκπέμπεται εικοσιτέσσερες ώρες το εικοσιτετράωρο καιακούγεται εκτός από τη Χίο και σε πολλά άλλα νησιά του Αιγαίου. Το έμψυχο δυναμικό του Ρ/ Σ αποτελούν σαράντα και πλέον παραγωγοί που προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους .

Ο Δημήτρης Ι. Κοκκινάκης , Ιδρυτικό Μέλος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Χίου " Μικές Παϊδούσης " και Γραμματέας της ΠΔ Επιτροπής του , στα πλαίσια των προγραμματισμένων μεσοπρόθεσμων δραστηριοτήτων του Συλλόγου μας για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των συμπατριωτών μας για την Εθελοντική Αιμοδοσία στη βάση μιας διεθνώς αναγνωρισμένης οργανωτικής δομής και πρακτικής που έλειπε από τη Χίο μας , βρέθηκε στις 29 Ιανουαρίου στο χώρο λειτουργίας του " Σήμαντρου " και μίλησε για τα θέματα αυτά ,σε μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που μπορείτε να παρακολουθήσετε σε τέσσερες ενότητες εδώ : Μέρος 1o Μέρος 2ο Μέρος 3ο Μέρος 4ο .

Ο ΣΩΒΙΝΙΣΤΗΣ !!!!!

Ένα μικρό παιδάκι ρωτάει τον Αιγνουσιώτη πατέρα του :
Μπαμπά τι θα πεί σωβινιστής ;
Και ο πατέρας απαντά :
Σωβινιστής , παιδί μου , είναι αυτός που νομίζει οτι ο τόπος του είναι καλύτερος από την Αιγνούσα !

Από τον φίλο ΔΗΜΗΤΡΗ Ι. ΚΟΚΚΙΝΑΚΗ , Γραμματέα της ΠΔΕ του ΣΕΑ Χίου " Μικές Παϊδούσης " :


Το θαύμα του «Μαύρου Ποδιού» των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού.

Γύρω στο 300 μ. Χ. στη Ρώμη, δυο γιατροί βρέθηκαν μπροστά σε ένα δίλλημα. Ένας ασθενής τους είχε εμφανίσει ένα καρκίνωμα στο πόδι και είχε γεμίσει με γάγγραινα. Αφού συσκέφτηκαν αποφάσισαν πως έπρεπε να του κόψουν το πόδι.
Ενώ ήταν έτοιμοι να εγχειρήσουν, ένας από τους βοηθούς τους, τους είπε ότι λίγο πριν εκεί κοντά είχε πεθάνει ένας Μαυριτανός. Οι γιατροί σκέφτηκαν ότι θα μπορούσαν να πάρουν το πόδι του Μαυριτανού και να επιχειρήσουν να το τοποθετήσουν στη θέση του ποδιού του λευκού ασθενούς. Έτσι και έγινε. Επισκέφτηκαν το κοιμητήριο όπου βρισκόταν το άψυχο σώμα του Μαυριτανού και αφού αφαίρεσαν προσεκτικά το πόδι ,το πήραν, και με την ίδια προσοχή το έβαλαν στη θέση του ποδιού που είχε γάγγραινα. Ο ασθενής τους όταν ξύπνησε με μεγάλη χαρά είδε ότι είχε ένα καινούργιο πόδι στη θέση του παλιού.

Οι δυο γιατροί που έκαναν αυτό το θαύμα είναι οι Άγιοι Ανάργυροι Κοσμάς και Δαμιανός.Η πράξη τους αυτή θεωρείται η πρώτη μεταμόσχευση στον κόσμο.

Αντίστοιχα όταν κάποιος δίνει Αίμα κάνει και αυτός μια «μεταμόσχευση». Δωρίζει ένα ιστό του σώματος του, γιατί το Αίμα είναι ένας ιστός, σε υγρή μορφή, και έτσι σώζει ένα συνάνθρωπο του. Γίνεται και αυτός ένας δότης, ένας Αιμοδότης στην περίπτωση μας, ένας δωρητής.
Ο Εθελοντής Αιμοδότης με το Αίμα του, όπως οι Άγιοι Ανάργυροι, που δεν λάμβαναν χρήματα για αυτό ονομάστηκαν έτσι, δε ζητάει ούτε χρήματα η άλλο αντάλλαγμα ούτε έχει δεύτερους σκοπούς. Είναι ένας Εθελοντής που βοηθάει το συνάνθρωπο του, το φίλο του, το συγγενή του. Η Αιμοδοσία είναι μια πράξη αγάπης προς τον άλλο. Ας μη ξεχνάμε ότι με το να δωρίσει κάποιος Αίμα μπορεί να σώσει τρεις συνανθρώπους του.

Ανάλυση της Έρευνας της MRB για την Αιμοδοσία στην Ελλάδα - Μέρος Α'

Αφού ξεκινήσουμε με τις ευχαριστίες μας προς το φιλόξενο τηλεοπτικό κανάλι της Ρόδου ΚΟΣΜΟΣ για την συνεχή και πολύμορφη στήριξή του στην υπόθεση της Εθελοντικής Αιμοδοσίας στον χώρο της Δωδεκανήσου , παρουσιάζουμε την 2η , μετά την 22η Αμφικτυονία , εκπομπή του ΚΟΣΜΟΣ , στην οποία αναλύεται το Α' Μέρος της Πανελλαδικής Έρευνας της MRB για τη Αιμοδοσία στην Ελλάδα.
Οικοδεσπότης της εκπομπής ο κ. Απόστολος Κωνσταντάκης , Πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ρόδου " Αδελφότης Αίματος", συζητά με την κ. Αριστέα Ξυπολιτάκη , Επισκέπτρια Υγείας στο Τμήμα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου της Ρόδου και Μέλος της Πανελλήνιας Επιτροπής Νέων Εθελοντών Αιμοδοτών στο ΣΕΑ Ρόδου "Αδελφότης Αίματος " , και με τον κ. Παναγιώτη Κ. Πατέρα , Ειδικό Σύμβουλο του ΣΕΑ Ρόδου "Αδελφότης Αίματος" & της Ένωσης Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών Δωδεκανήσου , Ιδρυτή και Πρόεδρο της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής του ΣΕΑ Χίου " Μικές Παϊδούσης ".
Οι ομιλούντες ,αναλύωντας τα αποτελέσματα της Έρευνας εκφράζουν τις προσωπικές τους απόψεις , που θα ολοκληρωθούν σε μία επόμενη εκπομπή με την ανάλυση του υπολοίπου ( Β' μέρους ) της .Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκπομπή ΕΔΩ .

ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΣΤΑ ΘΥΜΙΑΝΑ

Στις 17 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε στα Θυμιανά η προγραμματισμένη Εθελοντική Αιμοδοσία που οργανώθηκε από τον ΜΕΟ Θυμιανών .Η προσέλευση του κόσμου υπήρξε εντυπωσιακή - για ξεκίνημα - και οι περισσότεροι απο αυτούς που θέλησαν έδωσαν Αίμα ξεκινώντας η συνεχίζοντας την πορεία τους στο χώρο της Αιμοδοσίας . Ενθαρρυντικό και ελπιδοφόρο επίσης ήταν και το γεγονός της προσέλευσης νέων σε ηλικία Εθελοντών.

Ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Χίου " Μικές Παϊδούσης " συγχαίρει τους παλιούς και νέους Αιμοδότες για την προσφορά τους και προσβλέπει σε μια δημιουργική συνεργασία με τον ΜΕΟΘ .

Δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε για μία ακόμα φορά και να ευχαριστήσουμε την ομάδα Αιμοληψιών του Σκυλίτσειου , που με τις κ.κ. Άννυ Κομμά , Σοφία Κουτσούδη και Σμάρω Μπουλαζέρη έδωσαν την δυνατότητα να πραγματοποιηθεί και αυτή η Αιμοδοσία με προσφορά δικιά τους ισοδύναμη με αυτή των Αιμοδοτών.

Χιακός Σύλλογος Ρόδου «Ο ΟΜΗΡΟΣ» : Πίτα και Εκλογές


Με την παρουσία αρκετών μελών και φίλων του Χιακού Συλλόγου Ρόδου «Ο ΟΜΗΡΟΣ», έκοψαν την πίτα τους οι Χιώτες της Ρόδου το Σάββατο 17 του Γενάρη στο Ξενοδοχείο ΒΕSΤ WΕSΤΕRΝ ΠΛΑΖΑ της Ρόδου.
Κατά την εκδήλωση πραγματοποιήθηκε η Τακτική Γενική Συνέλευση, κατά την οποία ομόφωνα ανανεώθηκε το υφιστάμενο Διοικητικό Συμβούλιο που απαρτίζεται από τους παρακάτω συμπατριώτες μας:
Κώστας Ι. Καρασούλης (Βασιλεώνοικο) Πρόεδρος, Παναγιώτης Κ. Πατέρας (Οινούσσες) Αντιπρόεδρος, Θεανώ Γρηγοριάδη - Καραγιάννη (Νένητα) Γεν. Ειδ. Γραμματέας, Μαριάννα Γλυτσού - Πετρίδη (Χίος) Ειδ. Γραμματέας, Νίκος Χαβιάρας (Δαφνώνας) Ταμίας, Μαρία Γιάννακα -Παπανικολάου (Θυμιανά) Κοσμήτορας, Τάσος Χατζηδάκης (Βουνό) Μέλος, Χρυσούλα Παρασκευά - Γκιάλη (Χαλκειό) Αναπληρωματικό Μέλος.
Στην Εξελεγκτική Επιτροπή συμμετέχουν: Γιώργος Μαργουνάκης (Αρμόλια), Νίκος Παπανικολάου (Θολός Ρόδου), Γιάννης Χαζίρης (Κοινή).
Τυχερή της εκδήλωσης υπήρξε η Κατερίνα Παπανικολάου που της έλαχε το φλουρί «Γούρι της Χρονιάς 2009», ενώ στην κλήρωση που ακολούθησε κέρδισαν τριήμερες και πενθήμερες διαμονές σε ξενοδοχεία της Χίου. Τις διαμονές πρόσφεραν τα ξενοδοχεία «ΧΙΟΣ ΧΑΝΔΡΗΣ», «ΕΡΥΘΑ» και «ΚΥΜΑ».
Η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου πρόσφερε πακέτα τσίκλες ΕΛΜΑ με φυσική μαστίχα Χίου, ενώ το Τμήμα Τουρισμού της Ν.Α. Χίου απέστειλε τα καλαίσθητα τουριστικά φυλλάδια «Μυροβόλος Χίος» που μοιράστηκαν σε όλους τους παρευρισκόμενους.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκαν βιντεοταινίες με χαρακτηριστικά τοπία της Χίου, των Ψαρών και των Οινουσσών.

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η Αιμοδοσία της ΟΤΟΕ - Τα Θυμιανά παραλαμβάνουν τη σκυτάλη

Με επιτυχία στέφθηκε και η χτεσινή - για πολλοστή φορά επαναλαμβανόμενη - Αιμοδοσία των Τραπεζοϋπαλλήλων της Χίου που οργανώθηκε απο το Τοπικό Παράρτημα της ΟΤΟΕ,ενώ ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν και οι καταγγελίες που αναρτήσαμε σχετικά με μεμονομένες απόπειρες παρεμπόδισής της ( ενδιαφέρον για αντιμετώπιση του φαινομένου επιδείχτηκε και από διοικητικά στελεχη της Ομοσπονδίας).

Στα Θυμιανά περνάει στη συνέχεια η σκυτάλη της Αιμοδοτικής προσφοράς ,όπου ,το Σάββατο,στις 17 Ιανουαρίου στις 10 το πρωί εγκαινιάζεται μια ακόμη δραστηριότητα του ΜΕΟ Θυμιανών , αυτή της Αιμοδοσίας.Κάθε αρχή και δύσκολη , φίλοι Θυμιανούσιοι,και καλή επιτυχία στην πρώτη σας αυτή προσπάθεια.Η ενέργεια αυτή έρχεται να ολοκληρώσει την ενημερωτική συνάντηση που είχε προηγηθεί στον ίδιο χώρο στις 14 Δεκεμβρίου πέρυσι και που σκοπό είχε την επιστημονική και θεωρητική προσέγγιση του θέματος.




Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ ΧΙΟΥ "ΜΙΚΕΣ ΠΑΪΔΟΥΣΗΣ" αρωγός σε κάθε κίνηση που στοχεύει στην Εθελοντική Αιμοδοτική Παιδεία & Πράξη,στην δημιουργία και κατοχύρωση Εθελοντικής Αιμοδοτικής Συνείδησης και Ευαισθησίας,συμπαραστέκεται και εξαίρει κινήσεις σαν αυτήν του ΜΕΟ ΘΥΜΙΑΝΩΝ ,που,όταν συνοδεύονται και απο αντίστοιχη λειτουργικά δοκιμασμένη και πετυχημένη υποδομή και οργάνωση , οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στον κοινό,ενιαίο στόχο που είναι η αυτάρκεια του νησιού μας σε Αίμα.

Στα πλαίσια αυτής της αντίληψης αποστείλαμε σε απάντηση ευχαριστήριας επιστολής του ΜΕΟ ΘΥΜΙΑΝΩΝ τα ακόλουθα :

Αγαπητέ κ. Πρόεδρε και Μέλη του Δ.Σ. του ΜΕΟ ΘΥΜΙΑΝΩΝ

Σας ευχόμαστε Καλή Χρονιά και κάθε προσωπική και Συλλογική επιτυχία για το 2009.

Ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Χίου " Μικές Παϊδούσης " απο την πρώτη στιγμή που πληροφορήθηκε την πρόθεσή σας να προσχωρήσετε στον μεγάλο κοινωνικό χώρο της Αιμοδοσίας βρέθηκε στο πλάι σας με δημοσιεύσεις στην www.seachiou.blogspot.com ιστοσελίδα του και με Δελτία Τύπου προς τα Μ.Μ.Ε. της Χίου .Στην εναρκτήρια εκδήλωσή σας βρέθηκε εκ μέρους μας κοντά σας ο Δημήτρης Ι. Κοκκινάκης για να σας προσφέρει την όποια δυνατή ενημέρωση , επιστημονική και οργανωτική. Συγχαίρουμε την συνέχεια της προσπάθειάς σας με την προγραμματισμένη για τις 17/01/09 αιμοδοσία , σας ευχόμαστε ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ ,και σας κάνουμε γνωστό ότι θα βρισκόμαστε κοντά σας σε ότι μας χρειαστείτε προκειμένου να θεμελιώσουμε σε υγιείς θεσμικά και οργανωτικά βάσεις την κοινή προσπάθεια που πρέπει να διέπει πάντοτε τις κοινές στη βάση τους επιδιώξεις μας .

Με εκτίμηση ,
Για τον ΣΕΑ ΧΙΟΥ " ΜΙΚΕΣ ΠΑΪΔΟΥΣΗΣ "
Παναγιώτης Κ. Πατέρας

Αξίζει εδώ να επισημάνουμε ( για "ιστορικούς λόγους") ότι, απο τα 21 Ιδρυτικά Μέλη του ΣΕΑ ΧΙΟΥ "ΜΙΚΕΣ ΠΑΪΔΟΥΣΗΣ" , 6 έχουν δηλώσει σαν τόπο κατοικίας τους τον Δήμο Αγίου Μηνά , και το 1 εξ αυτών , η αγαπητή φίλη και πολύτιμη συνεργάτις κ. Αντωνία Ν. Χαρίτου τα Θυμιανά .

ΣΗΜΕΡΑ ( 14/1 ) Η ΟΤΟΕ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΣ ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΜΕ ΑΙΜΑ ΤΟ " ΣΚΥΛΙΤΣΕΙΟ "


Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΟΤΟΕ),περήφανα πρωτοπόρα σε κάθε κοινωνικό αγώνα της πατρίδας μας ,θέσπισε εδώ και χρόνια περιφερειακές Αιμοδοσίες από τα κατά τόπους παραρτήματά της προκειμένου να ενισχύει τα σε αίμα αποθεματικά των διάφορων Νοσοκομείων της Ελλάδας.Σήμερα ,14/1,σε Κατάστημα Τράπεζας της πόλης μας,οι Αιμοδότες Τραπεζοϋπάλληλοι της Χίου προσφέρουν ένα άλλο , αναντικατάστατο αγαθό ,μέρος του εαυτού τους , Το Αίμα τους.Ας τους ευχαριστήσουμε λοιπόν ,όπως και τους Αιμοδότες από άλλους επαγγελματικούς χώρους του νησιού μας , για την πράξη τους αυτή,και ας τους ευχηθούμε υγεία προσωπική και οικογενειακή.Και επειδή (για όσους είμαστε παλιοί στο χώρο της Εθελοντικής Αιμοδοσίας και γνωρίζουμε το σχετικό "λογοπαίγνιο")στο χώρο της Αιμοδοσίας η σχετική ευχή είναι αρνητική/αντίστροφη,ευχόμαστε και..."αχρείαστοι ν'άμαστε".
*********************************** ΟΜΩΣ *****************************************
Όσο περήφανο κάνει τον γράφοντα η κίνηση αυτή των ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ (μιας και ο ίδιος στα νιάτα του αγωνιζότανε για τα κοινά μέσα από τις τάξεις της ΟΤΟΕ /Εθνικής Τράπεζας),τόσο μια πληροφορία που έφτασε στην ιστοσελίδα μας έρχεται να μειώσει τη χαρά της προσφοράς : Λέγεται,ότι κάποιοι επικεφαλής Τραπεζικών Καταστημάτων της πόλης μας ,δυσχεραίνουν την μετάβαση Εθελοντών Αιμοδοτών προς αιμοδοσία σε σημείο που τελικά αυτοί να μην προσέρχονται.Τα ονόματα των εν λόγω "επικεφαλής" είναι γνωστά στην ιστοσελίδα .Δεν τα ανακοινώνουμε προς Δημόσια κατακραυγή γιατί μας ζητήθηκε από τους καταγγέλοντες να μην το πράξουμε.ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΤΑΝ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΤΟΥΣ.Απευθυνόμενος όμως προς αυτούς που παρεμποδίζουν η δεν διευκολύνουν την προσφορά ενός ΑΓΑΘΟΥ που οι ίδιοι δεν μπορούν Η ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ να προσφέρουν,σαν παλιός Τραπεζοϋπάλληλος,τους καλώ να επιλέξουν - αν δεν θεωρούν ότι το κάνουν ήδη έμπρακτα - αν θέλουν να λέγονται Διευθυντές η ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ, αν θέλουν να "άρχουν" υπαλλήλων η ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ.Κατά τα άλλα , εμείς οι Εθελοντές Αιμοδότες, "αχρείαστοι να τους είμαστε" .Επειδή όμως ποτέ δεν ξέρει κανένας μας τι του ξημερώνει,αν - και δεν τους το ευχόμαστε αλλά λέμε "αν" - η ζωή τους φέρει μπροστά στο κατώφλι της ανάγκης της δικιάς μας της προσφοράς ,εμείς ,που έμπρακτα επιλέγουμε να λεγόμαστε ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ και Εθελοντές Αιμοδότες , ΔΕΝ θα τους θυμίσουμε τι μας εμπόδιζαν να προσφέρουμε τότε που η υπεροψία τους είχε καβαλήσει τη λογική τους.

ΠΕΝΕΑ & ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΝΕΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ
ΔΥΤ. ΣΤΕΡΕΑΣ ΚΑΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
22η ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ
ΠΑΤΡΑ 11 – 10 – 2008


Ο διοργανωτής Σύλλογος της 22ης Αμφικτιονίας, Σ.Ε.Α. Καραμανδάνειου Νοσοκομείου Παίδων Πατρών, με μεγάλη χαρά αποδέχτηκε το αίτημα της Πανελλήνιας Επιτροπής Νέων Εθελοντών Αιμοδοτών (Π.Ε.Ν.Ε.Α.) για τη φιλοξενία της πρώτης Περιφερειακής Σύσκεψης που αφορούσε τους νέους εθελοντές αιμοδότες της Δυτ. Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου. Συμμετείχαν περίπου 40 νέοι από 20 Συλλόγους Εθελοντών αιμοδοτών.

Οι νέοι ενημερώθηκαν από τα μέλη της Εννεαμελούς Διοικούσας Επιτροπής σχετικά με την Π.Ε.Ν.Ε.Α., τους στόχους της, τον τρόπο λειτουργίας και τις έως τώρα ενέργειές της. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην μαζική συμμετοχή νέων σε όλες τις διαδικασίες και τη δημιουργία σε κάθε σύλλογο επιτροπής νέων εθελοντών αιμοδοτών που θα δραστηριοποιείται τοπικά. Παράλληλα οι νέοι ανέφεραν και σχολίασαν την επαφή που έχουν με τους συλλόγους τους.
Ακολούθησαν συζητήσεις με θέματα που αφορούν την εθελοντική αιμοδοσία στο ιατρικό της κομμάτι, τη λειτουργία των φοιτητικών οργανώσεων, τη συνεργασία με τις υπηρεσίες της αιμοδοσίας.

Πολύ ενδιαφέρουσα ήταν η παρέμβαση της κ. Τσουκανά, εκπροσώπου της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς. Μας έκανε μία σύντομη παρουσίαση των προγραμμάτων της Γ. Γ. Νέας Γενιάς και ανέφερε πιθανούς τρόπους συμμετοχής μας σε κάποιο από αυτά. Ήδη η Εννεαμελής Διοικούσα Επιτροπή της Π.Ε.Ν.Ε.Α. εξετάζει τις προοπτικές ένταξης σε κάποιο από τα προγράμματα.
Οι νέοι αποκόμισαν ιδιαίτερα καλές εντυπώσεις από τη συνάντηση. Η παρέα της Π.Ε.Ν.Ε.Α. έγινε μεγαλύτερη. Ενημερώθηκαν για τους τρόπους που μπορούν να δραστηριοποιηθούν παραγωγικά μέσα στους Συλλόγους τους.
Η στήριξη των ενεργειών των νέων είναι αναγκαία. Οι καλές συνεργασίες με τη νεολαία προδιαγράφουν ένα καλύτερο μέλλον για την εθελοντική αιμοδοσία. Η συνάντηση που έγινε στην Πάτρα δεν ήταν παρά η πρώτη μιας σειράς συναντήσεων που θα πραγματοποιηθούν σε κάθε περιφέρεια της Ελλάδας. Εξάλλου αυτή είναι μια υπόσχεση που δόθηκε στο ιδρυτικό συνέδριο. Καλούμε τους Συλλόγους Εθελοντών Αιμοδοτών να ενισχύσουν τις ενέργειές μας και να προσφερθούν να φιλοξενήσουν μία ανάλογη συνάντηση στην περιφέρειά τους. Μαζί αναζητούμε να δημιουργήσουμε τις καλύτερες προοπτικές για το αύριο της εθελοντικής αιμοδοσίας.

Δρούγγος Μιχάλης
Πρόεδρος Π.Ε.Ν.Ε.Α

Σύσταση 5μελούς Επιτροπής για Δωρεά Οργάνων


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΟΣΕΑ

Στα πλαίσια της προσπάθειας που κάνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (Π.Ο.Σ.Ε.Α.) για την προώθηση και διάδοση της ιδέας της δωρεάς μυελού των οστών και ιστών και οργάνων σώματος και κατόπιν της τροποποίησης που έγινε στο καταστατικό της στο άρθρο 2ο, θα επιθυμούσαμε να σας ενημερώσουμε για τα ακόλουθα:

Κατά τη διάρκεια της 22ης Αμφικτιονίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών, που έλαβε χώρα στην Πάτρα στις 10, 11 & 12 Οκτωβρίου 2008, πραγματοποιήθηκε συνάντηση 24 Συλλόγων- μελών της Ομοσπονδίας μας, που στα άρθρα των καταστατικών τους περιλαμβάνεται η δωρεά μυελού των οστών και η δωρεά οργάνων, προκειμένου μέσα από την συζήτηση και την ανάπτυξη προβληματισμών να βρεθεί ένας τρόπος για ουσιαστικότερη και αντιπροσωπευτικότερη επικοινωνία επί του συγκεκριμένου θέματος. Μέσα λοιπόν από την συνεδρίαση των παραπάνω Συλλόγων στις 11 Οκτωβρίου, συστάθηκε προσωρινή πενταμελής επιτροπή αποτελούμενη από τους εξής εκπροσώπους:

1. Μεσογίτου Λεμονίτσα (Σύνδεσμος Αιμοδοτών Δωρητών Οργάνων Σώματος «Κωστάκης Μεσογίτης» Mεταμόρφωσης Αττικής)
2. Ζερβού Μαρία (Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών & Δωρητών Οργάνων Σώματος Μυτιλήνης)
3. Τζόγιας Ευάγγελος (Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Κω)
4. Τσαουσίδης Θεόδωρος (Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Κοζάνης)
5. Γεργιανάκη Ειρήνη (Παγκρήτιος Σύνδεσμος Δωρητών Οργάνων Σώματος).

H παραπάνω επιτροπή θα συντονίζει τις ενέργειές της σε συνεργασία με εκπρόσωπο του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΣΕΑ, που θα οριστεί προσεχώς, προκειμένου να υπάρχει μια οργανωμένη προσπάθεια για την πραγμάτωση του παραπάνω στόχου.

ΜΕ ΡΕΑΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΛΕΙΨΕΙ ΤΟ ΟΝΕΙΔΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΑΙΜΑΤΟΣ

ΑΙΜΑ – ΑΓΑΘΟ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΣΕ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ


Αγαπητοί φίλοι ,

Ο λόγος της δημιουργίας του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Χίου «ΜΙΚΕΣ ΠΑΪΔΟΥΣΗΣ» υπήρξε η ανάγκη κάλυψης των απαιτήσεων του Νομού μας σε αίμα, και η εξασφάλιση πλήρους επάρκειας. Από το 2005 που ξεκίνησε η προσπάθειά μας αυτή ΦΩΝΑΖΑΜΕ για κάποια πράγματα , φαινομενικά αυτονόητα, τα οποία είμαστε υποχρεωμένοι να ξαναθυμίσουμε τώρα λόγω και της τελευταίας δραματικής έλλειψης που παρατηρήθηκε πρόσφατα στο Σκυλίτσειο .

  1. Η μόνη πηγή παραγωγής αίματος είναι ο ανθρώπινος οργανισμός – το αίμα δεν παράγεται με καμία άλλη μέθοδο πουθενά
  2. Ο ΜΟΝΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΛΗΨΗΣ,ΣΥΛΛΟΓΗΣ, ΔΙΑΘΕΣΗΣ/ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΜΟΔΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΜΑΣ
  3. Το Νοσοκομείο δίνει αίμα σε όλους
  4. Το Νοσοκομείο για να δίνει αίμα , πρέπει να έχει
  5. Το Νοσοκομείο πρέπει να αναπληρώνει το αίμα που δίνει , για να έχει να ξαναδώσει
  6. Το αίμα που μας μεταγγίζεται δεν είναι το αίμα που πριν λίγο έχει δώσει κάποιος άλλος
  7. Η διάρκεια ζωής του αίματος που δίνουμε για μετάγγιση είναι περίπου 40 ημέρες
  8. Υπάρχουν 8 διαφορετικοί τύποι αίματος ( 4 ομάδες επί 2 ρέζους η καθεμία )
  9. Το αίμα πρέπει να υπάρχει σε επάρκεια
  10. Το αίμα πρέπει να υπάρχει στην απαιτούμενη κάθε φορά ομάδα

Ξεκινώντας ,για μια ακόμα φορά από, αυτές τις βασικές αρχές ας δούμε κάποια άλλα πράγματα που αφορούν στον καθένα από μας ατομικά αλλά και σαν Κοινωνία στο σύνολό μας.

Ποτέ κανείς μας δεν ξέρει πότε η ανάγκη για αίμα θα χτυπήσει και την δική μας πόρτα. Πέρα από τις προγραμματισμένες απαιτήσεις μιας επέμβασης υπάρχουν οι απαιτήσεις που προκύπτουν από την κακή εξέλιξη μιας επέμβασης , τα ατυχήματα που ποτέ δεν είναι προγραμματισμένα, οι φυσικές καταστροφές , και άλλοι γενεσιουργοί λόγοι. Και τι κάνουμε τότε ; Αν δεν έχουμε φροντίσει εμείς οι ίδιοι να υπάρχει επάρκεια αίματος στο Νοσοκομείο μας με την ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ προσφορά μας , τρέχουμε σαν τρελοί να κυνηγάμε ,να παρακαλάμε, να «υποχρεωνόμαστε» για να βρούμε τις απαιτούμενες μονάδες , σαν τρελοί στην ιδέα ΟΤΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΑΣ ΘΑ ΧΑΘΕΙ ΑΠΟ ΔΙΚΙΑ ΜΑΣ ΑΣΥΝΕΠΕΙΑ, ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ , ΕΠΑΝΑΠΑΥΣΗ η , έστω, ΑΓΝΟΙΑ. Βρίσκουμε πάντα αίμα έτσι ; Συνήθως ΟΧΙ . Και αν το Νοσοκομείο μας δεν έχει ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΦΡΟΝΤΙΣΑΜΕ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ Η ΔΕΝ ΦΡΟΝΤΙΣΑΜΕ ΝΑ ΕΧΕΙ , αν το αεροπλάνο της γραμμής δεν έχει δρομολόγιο για να στείλουν δανεικό αίμα από αλλού η το Super Puma δεν μπορεί να απογειωθεί λόγω καιρού ; Θα πούμε στην έγκυο που αιμορραγεί «περίμενε» , θα πούμε στον σακατεμένο από τη σύγκρουση «περάστε αύριο», θα πούμε στο θαλασσαιμικό «ελάτε μια άλλη φορά»; Η θα κλάψουμε με δάκρυ πικρό για τις δικές μας ευθύνες ΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΥ ΜΑΣ ΠΡΟΣΩΠΟΥ…;

Λόγια πικρά , λόγια αληθινά… Ας μην εθελοτυφλούμε όμως και ας μην μεταθέτουμε τις ευθύνες μας . Η ευθύνη της Πρόνοιας της Πολιτείας είναι πολύ μεγάλη . Αλλά ακόμα μεγαλύτερη είναι η δική μας ευθύνη , γιατί ΕΜΕΙΣ ΣΥΓΚΡΟΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ και την πηγή παροχής του αίματος. Και την νοιώθουμε στην καρδιά και στο πετσί μας κάθε φορά που χρειάζεται να διαπιστώσουμε πως το πολυτιμότερο πράγμα για την ζωή μας δεν έχει χρώμα χρυσό , έχει χρώμα ΚΟΚΚΙΝΟ .


Τρέχουμε για αίμα… Ο ένας έχει δώσει πριν λίγες μέρες , ο άλλος έχει χαμηλό αιματοκρίτη , ο άλλος έχει δώσει πριν 10 μέρες , ο άλλος έχει συνάχι, ο άλλος έχει μεταγγισθεί πρόσφατα, ο άλλος έχει χαμηλή πίεση , ο άλλος έρχεται αλλά λόγω της πίεσης που δημιουργεί το άγχος δεν του παίρνουνε… Υπάρχουν πάρα πολλοί πραγματικοί η προσχηματικοί λόγοι για να ΜΗΝ βρούμε – Υπάρχει ΕΝΑΣ τρόπος για να μην τρέχουμε.


ΤΟ ΑΙΜΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΖΗΤΙΕΤΑΙ. ΤΟ ΑΙΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΤΑΝ ΤΟ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ .


Το Κράτος με τον «1820» περί Αιμοδοσίας Νόμο του και άλλους που ακολούθησαν, ρύθμισε νομικά τα περί ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΜΗ ΑΜΕΙΒΟΜΕΝΗΣ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑΝ ΔΕΝ ΧΩΡΑΕΙ ΜΕ ΚΑΜΜΙΑ ΜΟΡΦΗ Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΑΥΕΙ – ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ – ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ,ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΤΕ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙ ΔΟΤΕΣ ΔΕΝ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΩΝ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΩΝ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΠΕΡΙ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ .

Στον χώρο της Αιμοδοσίας ουδείς περισσεύει. Στη Χίο μας υπάρχει μικρός αριθμός Εθελοντών (κατά τον Ν.1820) Αιμοδοτών. Υπάρχει μεγαλύτερος αριθμός Αιμοδοτών. Υπάρχουν Αιμοδοτικές Ομάδες οργανωμένες κατά ενορίες , εργασιακούς χώρους , Δημοτικούς Οργανισμούς , κ.ά. , και ένας Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών που ετοιμάζεται να λειτουργήσει σύμφωνα με τα περί Εθελοντικής στον Ν.1820 Αιμοδοσίας οριζόμενα. Υπάρχει όμως και άγνοια από ελλιπή ενημέρωση γύρω από τα θέματα αυτά . Γιατί όμως παρατηρούνται τόσο συχνά τόσες ΠΛΗΡΕΙΣ ελλείψεις αίματος στο Νοσοκομείο μας ;

  1. Η άνιση κατανομή των αιμοδοσιών μέσα στο έτος
  2. Η λήψη αίματος ομάδων για τις οποίες στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο υπάρχει επάρκεια
  3. Η αιμοδοσία σε Κινητές Μονάδες Λήψης Αίματος άλλων περιοχών της Ελλάδας που δεν ενισχύει το δικό μας αποθεματικό
  4. Η αφηρημάδα και η ανάγκη που δεν χτύπησε ακόμα τη δικιά μας πόρτα
  5. Η παντελής έλλειψη κατάλληλης ενημέρωσης και – κατά συνέπεια – αιμοδοτικής συνείδησης και παιδείας που συνεπάγεται και μειωμένο αριθμό Εθελοντών Αιμοδοτών

αποτελούν τους σημαντικότερους λόγους .

Το αίμα του Εθελοντή Αιμοδότη είναι το μόνο «Αίμα που ενώνει» .
Ας μην περιμένουμε να το χρειαστούμε για να το δώσουμε. Ας το δώσουμε τώρα για να το έχουμε όταν το χρειαστούμε.


Σαν Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Χίου «ΜΙΚΕΣ ΠΑΪΔΟΥΣΗΣ» μέσα από την http://www.seachiou.blogspot.com/ ιστοσελίδα μας ενημερώνουμε όλους όσους ενδιαφέρονται να μάθουν οτιδήποτε για την Εθελοντική Αιμοδοσία , παρέχουμε υλικό για χρήση από άλλους φορείς , πληροφορούμε για τις σημαντικότερες αιμοδοτικές κινήσεις στην Χώρα μας. Με άρθρα και συνεντεύξεις στον τοπικό Τύπο απαντούμε σε θέματα της αρμοδιότητάς μας , σε πλήρη και απόλυτη πάντα συνεργασία με το Τμήμα Αιμοδοσίας του Σκυλίτσειου. Προβάλουμε και εξαίρουμε αιμοδοτικές κινήσεις άλλων φορέων του τόπου μας . Και ετοιμαζόμαστε για την έναρξη της υπόλοιπης δράσης μας στο Νομό μας μόλις ολοκληρωθούν κάποιες τυπικές νομικές διαδικασίες. Καλλιεργούμε τις υπάρχουσες σχέσεις μας με άλλους Συλλόγους Εθελοντών Αιμοδοτών που δραστηριοποιούνται στον Ελλαδικό χώρο και δημιουργούμε νέες .Συνεργαζόμαστε με την ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ , με την ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΝΕΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ και μέσω αυτών και με την ΔΙΕΘΝΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΙΜΟΔΟΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ.

Σύντομα μια Νέα Οργανωμένη Εθελοντική Αιμοδοτική Δύναμη θα έρθει να προστεθεί στο δυναμικό του νησιού μας . Καλούμε όλους τους Αιμοδοτικούς φορείς του τόπου μας σε συντονισμό του ΚΟΙΝΟΥ μας αγώνα για να ΕΞΑΛΕΙΦΘΕΙ ΤΟ ΟΝΕΙΔΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΑΙΜΑΤΟΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗ ΧΙΟ ΜΑΣ ΑΥΤΑΡΚΗ ΣΕ ΑΙΜΑ . ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ .