
Ο Δημήτρης Ι. Κοκκινάκης , Φαρμακοποιός ,Ιδρυτικό Μέλος του Συλλόγου μας και Γραμματέας της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής,εξηγεί :
Δώσαμε στο σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Χίου το όνομα «Μικές Παϊδούσης», διότι ο Παϊδούσης εκτός από τη γενικότερη δράση του ως γιατρός και ως ερευνητής σημάδεψε με τρόπο μοναδικό το χώρο της αιματολογίας στην Ελλάδα.
Ο Μικές Παϊδούσης γεννήθηκε στη Χίο το 1906. Η δράση του στο χώρο της αιμοδοσίας ξεκινάει το 1935. Μπροστά στα έκπληκτα μάτια του συναδέλφου του από τη Χίο Μαθιού Μακκά διεξήγαγε με επιτυχία μετάγγιση αίματος σώζοντας έτσι από βέβαιο θάνατο μια συγγενή του. Κατόπιν αυτής της επιτυχίας με την οικονομική βοήθεια του επίσης Χιώτη Μιλτιάδη Νεγρεπόντη, Προέδρου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού τότε, ιδρύεται ο πρώτος επίσημος σταθμός οργανωμένης αιμοδοσίας στη χώρα μας. Έτσι ο Παϊδούσης γίνεται ο πρώτος διευθυντής της υπηρεσίας αιμοδοσίας του Ερυθρού Σταυρού.
Το πρόβλημα του Παϊδούση είναι πως θα συντηρηθεί το αίμα. Με επίπονες μεθόδους όπως τη χρήση γλυκόζης η οποία παρατείνει τη ζωή των ερυθρών αιμοσφαιρίων και τη χρήση της ψύξης φτάνει σε ένα αποτέλεσμα. Έτσι το 1939 στο Λαϊκό Νοσοκομείο ο Παϊδούσης πετυχαίνει να κάνει την πρώτη μετάγγιση συντηρημένου αίματος παρουσία του καθηγητή χειρουργικής Γερ. Μακρή.
Συμμετέχει στην ίδρυση της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας.Το 1950 ιδρύει Τράπεζα αίματος στο «Γερουλάνειο Ίδρυμα». Από το 1952 και για μια εικοσαετία υπήρξε διευθυντής στο Β΄ Περιφερειακό Κέντρο Αιμοδοσίας των Αθηνών, στο Λαϊκό νοσοκομείο. Η ζωή του Μικέ τελειώνει το Δεκέμβριο του 1974. Όχι άδικα ο Παϊδούσης για τη συνεχή του προσπάθεια καλυτέρευσης των συνθηκών αιμοδοσίας στην Ελλάδα, τη συνεχή του προσφορά στο χώρο αυτό έχει χαρακτηριστεί ως ο Πατέρας της αιματολογίας στη χώρα μας.