ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΣΕΑ ΧΙΟΥ " ΜΙΚΕΣ ΠΑΪΔΟΥΣΗΣ " ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥ !!!

Πατήστε το κόκκινο κουμπί για να μιλήσουμε μαζί ΤΩΡΑ , χωρίς δική σας χρέωση.Δώστε ΣΤΑΘΕΡΟ αριθμό τηλεφώνου.Το e-mail σας δεν είναι απαραίτητο.ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ !!!

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ.ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ,ΣΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ "22η ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ - ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ"

(1)Αν χαθούμε από 'δω , τότε ... http://www.seaxiou.blogspot.com/
(2)Δημιουργήσαμε "κανάλι" για ζωντανές μεταδόσεις εικόνας και ήχου
(3)Δείτε τις δραστηριότητες και άλλα για την Π.Ε.Ν.Ε.Α.
(4)Δείτε δύο ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΕΣ παραγωγές της ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ : " ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΟΛΩΝ ΜΑΣ " , για το σταμάτημα της βίας κατά των γυναικών , και , " ΑΡΝΟΥΜΑΙ ΝΑ ΣΚΟΤΩΣΩ " , για τη στήριξη των ΑΡΝΗΤΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΣΗΣ ,για το σταμάτημα του πολέμου, και την εμπέδωση της ειρήνης.Δεν έχουν άμεση σχέση με την ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ,έχουν άμεση σχέση με την ίδια μας τη ζωή .


Η ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ

Αφιερώνοντας 10 λεπτά μόλις απο το χρόνο μας σώζουμε ζωές συνανθρώπων μας
ΟΛΟΙ ΠΑΡΟΝΤΕΣ !! Στο έργο της Εθελοντικής Αιμοδοσίας ΚΑΝΕΝΑΣ δεν περισσεύει
Eπικοινωνείστε μαζί μας και στην ηλεκτρονική διεύθυνση ppateras@gmail.com
και στα τηλέφωνα +30 6944303711 / +30 2271 271 987 / +30 22410 48052 /+30 22413 00610(Παναγιώτης Κ. Πατέρας) & +30 6937193958 / +30 22710 52250 (Δημήτρης Ι. Κοκκινάκης).ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ !! Στις τηλεφωνικές γραμμές λειτουργούν και αυτόματοι τηλεφωνητές, αν λείπουμε.Τα φαξ μας είναι τα +30 22710 52250 & +30 22410 48053 .

Μικρό αφιέρωμα στη μνήμη μιας ΜΕΓΑΛΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ : ΓΙΟΝΑ ΜΙΚΕ ΠΑΪΔΟΥΣΗ

Στις 25 Φεβρουαρίου 2009 , σε ηλικία 92 ετών, έφυγε για πάντα από κοντά μας χωρίς να έχει ολοκληρώσει το επί γης έργο της η αγαπημένη σύζυγος και σύντροφος του Μεγάλου Χιώτη Μικέ Παϊδούση που ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Χίου , αποδίδοντας « τα του Καίσαρος τω Καίσαρι », αποκατέστησε το όνομά του σε έναν από τους χώρους που μοναδικά αγάπησε ,έδρασε και δημιούργησε, στον χώρο της Ελληνικής Εθελοντικής Αιμοδοσίας.

Με την Γιόνα Παϊδούση , ο Σύλλογός μας ,είχε στενή σχέση αφ' ότου δημιουργήθηκε, μέσω του φίλου και συνεργάτη της Γιώργου Πετρά και του (ημέτερου) Δημήτρη Κοκκινάκη , Γραμματέα της ΠΔΕ του ΣΕΑ ΧΙΟΥ. Η Γιόνα είχε πληροφορηθεί την δημιουργία του Συλλόγου μας που έφερε το όνομα του Μικέ , είχε εκφράσει την ικανοποίησή της γι' αυτό , και μας είχε υποσχεθεί την αμέριστη συμπαράσταση και συνεργασία της όταν η κατάσταση της υγείας της θα της το επέτρεπε. Πιστεύουμε σύντομα να μπορέσουμε να παρουσιάσουμε από την ιστοσελίδα μας πτυχές και στοιχεία από την ζωή του ζεύγους που θα βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας με την αναντικατάστατη συμβολή και βοήθεια των Γιώργου Πετρά και Δημήτρη Κοκκινάκη .

Σαν ελάχιστη πρώτη μικρή μας συμβολή στη μνήμη της Γιόνας παρουσιάζουμε κάποια στοιχεία για την ζωή και την δράση της , αντιγραμμένα από την ΑΡΓΟΛΙΚΗ ΑΡΧΕΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ , την οποίαν και ευχαριστούμε γι' αυτό. Σε υποσημείωση, από την ίδια πηγή,παρουσιάζονται κάποια στοιχεία για τον Μικέ , για τον οποίον με τίτλο «Γιατί ''ΜΙΚΕΣ ΠΑΪΔΟΥΣΗΣ''» έχει αρθρογραφήσει σε άλλο σημείο της ιστοσελίδας μας ο Δημήτρης Κοκκινάκης .

ΑΡΓΟΛΙΚΗ ΑΡΧΕΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Παϊδούση Γιόνα Μικέ (1917-2009)


Η Γιόνα Μικέ Παϊδούση, κόρη του γιατρού Απόστολου Παπαντωνίου και της Χρυσούλας Μπέικου, γεννήθηκε στους Δίδυμους της Ερμιονίδας όπου έμαθε τα πρώτα γράμματα. Φοίτησε στο Αρσάκειο Παρθεναγωγείο και έλαβε το απολυτήριο της από το Καποδιστριακό Γυμνάσιο Ναυπλίου, απόφοιτος του οποίου υπήρξε και ο πατέρας της. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου αποφοίτησε το 1942. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, συμμετείχε ενεργά στην Εθνική Αντίσταση ως στέλεχος της ΕΠΟΝ στην Ερμιονίδα. Στα τέλη της δεκαετίας του 1940 φοίτησε στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης με υποτροφία του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών· εκεί μελέτησε την αλβανική γλώσσα και λογοτεχνία.

Παντρεύτηκε το 1952 τον Χιώτη λόγιο και γιατρό, δόκτορα Μικέ Παϊδούση,* ιδρυτή της Υπηρεσίας Αιμοδοσίας το 1935, αιματολόγο που πραγματοποίησε την πρώτη μετάγγιση αίματος στην Ελλάδα. Κατά την διάρκεια της κοινής τους ζωής στάθηκε στο πλευρό του συζύγου της υποστηρίζοντας το έργο του με όλες της τις δυνάμεις. Μετά το θάνατο του, το 1974, ασχολήθηκε με τη συγγραφή λογοτεχνικών έργων, με μεταφράσεις ξένων έργων και με την αναλυτική μελέτη της ιστορίας και λαογραφίας της Ερμιονίδας.

Βιβλία της:
Τα παιδιά της Σπηλιάς, Κέδρος, Αθήνα 1978· Πριν από τον Δεκέμβρη, Αλλαγή, Αθήνα 1979· Τα Βίλια του Κιθαιρώνα και τ' αρβανίτικα τραγούδια τους, Αλλαγή, Αθήνα 1980· Η Ερμιονίδα ανά τους αιώνες, Πελοποννησιακό Λαογραφικό 'Ίδρυμα, Ναύπλιο 1996· Τα αρβανίτικα τραγούδια της Ερμιονίδας Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα, Ναύπλιο 1999. Μεταφράσεις από την αλβανική γλώσσα: Ισμαήλ Κανταρέ, Ο ρημαγμένος Απρίλης, Αλλαγή, Αθήνα 1981· Ενβέρ Χότζα, Ο αγγλοαμερικάνικος κίνδυνος για την Αλβανία, Αλλαγή, Αθήνα 1982, Ο Κόκκινος Επιτάφιος, Αθήνα 2008. Υπό έκδοση, από το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα, βρίσκονται τρεις μελέτες ιστορικού και λαογραφικού περιεχομένου. Έφυγε από κοντά μας τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2009.

Υποσημείωση


* Ο Μικές Παϊδούσης γεννήθηκε στον Κάμπο της Χίου το 1906. Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο οποίο έγινε διδάκτορας το 1948. Σαν γιατρός υπηρέτησε σε διάφορα νοσοκομεία του κέντρου και της περιφέρειας. Κατά τη θητεία του στον Ερυθρό Σταυρό στράφηκε στην αιματολογία, ενώ αργότερα έγινε ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας. Σε συνεργασία με τον μεγάλο Χιώτη χειρούργο Μαθιό Μακκά, εγκαινίασε την οργανωμένη αιμοδοσία στην Ελλάδα, ιδρύοντας το 1935 την Υπηρεσία Αιμοδοσίας του Ερυθρού Σταυρού. Υπηρέτησε σαν γιατρός στο Αλβανικό Μέτωπο. Το 1944 απεστάλη στη Χίο, για την περίθαλψη των τραυματιών από τον βομβαρδισμό του πλοίου του Ερυθρού Σταυρού "Βίριλ". Συμμετείχε ενεργά στην Εθνική Αντίσταση, κυνηγήθηκε από τους Γερμανούς και τέλος βγήκε στην παρανομία, προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες σαν ιατρός. Σε ανταμοιβή, η Ελληνική κυβέρνηση στα μετακατοχικά χρόνια της μισαλλοδοξίας, τον έστειλε για "αναμόρφωση" στην Ικαρία για 6 μήνες εξαιτίας των ιδεολογικών αντιλήψεων του. Στη συνέχεια απολύθηκε από τον Ερυθρό Σταυρό. Το 1950 ο Σμπαρούνης, τον προσέλαβε στο "Γερουλάνειο Ίδρυμα", όπου και ίδρυσε τράπεζα αίματος. Από το 1952 μέχρι το 1972, διηύθυνε το Β' Περιφερειακό Κέντρο Αιμοδοσίας των Αθηνών στο Λαϊκό Νοσοκομείο. Υπήρξε προσωπικός γιατρός της Πηνελόπης Δέλτα και του Ι. Μεταξά, φίλος του Καζαντζάκη, του Βάρναλη, του Τσίρκα, του Ρίτσου, του Μ. Θεοδωράκη, του Μυταράκη, του Δαρζέντα, του Απέργη, του Καλμούχου και άλλων σπουδαίων ανθρώπων. Το επιστημονικό του έργο, πλούσιο και ενδιαφέρον, είναι μεγάλο. Πολλές οι δημοσιεύσεις με λαογραφικό, ιστορικό και φιλολογικό περιεχόμενο στον Αθηναϊκό και Χιώτικο τύπο της εποχής. Τιμήθηκε με το Πολεμικό Σταυρό Γ' Τάξεως και το Μετάλλιο των Εξαίρετων Πράξεων. Πέθανε στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 1974 από οξύ καρδιακό επεισόδιο.

Χωρίς ερωτηματικό στο τέλος…

Πότε θα τιμηθεί ο κορυφαίος Μικές Παϊδούσης ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ;

Διαβάζοντας πριν μερικές μέρες άρθρο του καλού φίλου Ανδρέα Φρ. Μιχαηλίδη με τίτλο « Πότε θα τιμηθεί ο κορυφαίος Μικές Παϊδούσης »,ξεχώρισα ένα κομμάτι από τον επίλογο που είχε ως εξής : «…Ενός Χιώτη με πανελλαδική εμβέλεια και κύρος , ο οποίος προσέφερε πολλά στο νησί του. Η μήπως ενοχλεί κάποιους ακόμα και το γεγονός ότι ο Μικές Παϊδούσης υπήρξε συνεπής στις ιδέες του και παρέμεινε έξω από τα κυκλώματα της κάθε εξουσίας ; »

Φίλε Ανδρέα , η τελευταία φράση του άρθρου σου μόνο ερωτηματικό δεν χρειαζότανε… Γνωρίζουμε όλοι μας καλά πως όσα και να πει κανείς για τον μεγάλο Μικέ , αλλά και για τη συντρόφισά του στη ζωή Γιόνα ,που εδώ και λίγες μέρες τον συντροφεύει και πάλι για πάντα, είναι λίγα. Δεν είναι η πρώτη φορά που γευόμαστε την αχαριστία η την – ισοδύναμη – εγκληματική αμέλεια της Πολιτείας ,και που, με έκπληξη ,θα υποδεχόμαστε μια αντίθετη συμπεριφορά.

Ευτυχώς που 21( αρχικά) συμπατριώτες μας ανάμεσα στους οποίους και εσύ Ανδρέα , που τώρα μετριόμαστε σε διψήφιο αριθμό εκατοντάδων , αποφασίσαμε να απαλύνουμε το όνειδος της παράλειψης δίνοντας το όνομα του ΜΕΓΑΛΟΥ ΧΙΩΤΗ στον «Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Χίου ΜΙΚΕΣ ΠΑΪΔΟΥΣΗΣ», αποκαθιστώντας ,πιστεύω, την τιμή και την μνήμη του στους χώρους που λάτρεψε : στη Χίο και στην Εθελοντική Αιμοδοσία. Και που όσον αφορά στον δεύτερο για τον οποίον μπορούμε να αυτοδεσμευτούμε , το πράττουμε ήδη παραμένοντας δογματικά έξω από το κύκλωμα της οποιασδήποτε εξουσίας μιμούμενοι το δικό του παράδειγμα , όπως εξ άλλου αρμόζει και στο σκοπό τον οποίον υπηρετούμε.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που σκεπάζει και τον Μικέ και την Γιόνα , και ας παρακινηθούν οι Κρατούντες από τη δικιά μας πρωτοβουλία για να αποδώσουν και εκείνοι τις δικές τους τις οφειλές.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία ,

Για τον ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ ΧΙΟΥ «ΜΙΚΕΣ ΠΑΪΔΟΫΣΗΣ»

Παναγιώτης Κ. Πατέρας